След невиждания успех в международния турнир по шах в Гърция, Нургюл

...
След невиждания успех в международния турнир по шах в Гърция, Нургюл
Коментари Харесай

Кое е това момиче? Нургюл Салимова гони неуморно върха в шахмата

След невиждания триумф в интернационалния шампионат по шах в Гърция, Нургюл Салимова зае челната позиция в класацията при девойки до 16 години. Сега тийнейджърката е на път да стане гросмайстор при дамите.
 Мизерия посрещнала шахматистите ни в Испания  2 медала за България от международното по шахмат за деца
По всичко проличава, че това ще се случи. Пред шахматната дъска Нургюл не разчита на трикове, а на мощна душeвност, нещо, което Нургюл владее прелестно.

Салимова е родена на 3 юни, 2003 година в село Крепча, област Търговище, на 20 километра от Попово, само че постоянно пътува до Бургас, с цел да тренира със съотборниците си.

Започва да играе шах едвам на 4 години, а година по-късно геният ѝ не остава неусетен от настоящия ѝ мениджър Живко Жеков, който на детски шампионат в Силистра вижда стратегическата игра на девойката. Още тогава едвам на 6-години Нургюл става първенец на България до във възрастовата група до 8 години.

Това надалеч не е първото достижение на младата шахматистка, през 2011 тя печели шампионата за девойки до 8 години в Албена. Печели международната купа Union Youth Chess Championship в Гърция при девойките до 12-годишна възраст. През 2017 става номер 1 в България, като слага връх като най-млада шампионка в историята на родния шахмат.

" Когато бях на 4 татко ми и дядо ми ме научиха да играя шах ", споделя Нургюл. Интересното е, че от пет години, Илхан Салимов – няма победа над щерка си. 

На ден играе шах по четири, пет часа. Нургюл споделя че обича и киното, само че постоянно след учебно заведение няма време за друго, с изключение на за тренировки. Тя е суеверна и избира белите фигури.

В момента младата вяра на шахмата продължава да живее в търговищкото село Крепча. Тримата ѝ треньори Живко Жеков, Вячаслав Тиличеев и интернационалния гросмайсотр Владимир Георгиев от Чикаго я упражняват отдалечено, с помощта на Скайп.

Нургюл оглавява международната шахматна ранглистата до 16 години и е в топ 60 при дамите в света. През април и следва присъединяване на Европейския шампионат за дами в Анталия, където се чака да покрие норматива за купата " гросмайстор " и да се класира за присъединяване на Световния шампионат за дами. За да доближи до това ѝ е необходим рейтинг от 2500 точки. В момента тя има 2406.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР